In contact komen met berenklauw kan erg pijnlijke en lelijke wonden opleveren. Steeds meer mensen kennen gelukkig de gevaren van deze plant, maar toch komen er nog veel problemen met de berenklauw voor. Naast in de gewone tuin, vind je hem vaak langs snelwegen, spoorlijnen en in verwaarloosde parken, bossen en tuinen.
Er zijn twee soorten berenklauw: de gewone berenklauw en de reuzenberenklauw. Het is vooral die tweede die het gevaarlijkst is. De gewone berenklauw wordt normaal zo'n 90 tot 150 cm hoog. Zijn grote broer kan echter wel tot een meter of vier doorgroeien. En dat kan heel snel gaan. In een goede lente kan de plant in enkele maanden tijd meters hoog groeien. Dat is ook de reden waarom je deze vaak aantreft op verwaarloosde terreinen. Doordat niemand zich erom bekommert krijgen de planten vrij spel.
Wanneer je in aanraking bent gekomen met het sap van de plant heb je kans op:
De berenklauw is berucht vanwege de vervelende verwondingen die je door de plant kunt oplopen. De plant zelf is niet giftig, maar het sap heeft een fototoxische werking. Dat wil zeggen dat de huid na aanraking met het sap erg gevoelig voor zonlicht wordt. Dit kan leiden van rode jeukende vlekken tot ernstige brandwonden op de huid met ontstekingen, zwellingen en blaarvorming tot gevolg.
In sommige gevallen kan blindheid ontstaan als een kleine hoeveelheid plantensap in de ogen terechtkomt. Er zijn gevallen bekend van mensen die zijn gestorven nadat een kleine hoeveelheid van het giftige plantensap in hun lichaam terechtkwam via de mond.
De gevolgen van de verwondingen:
Verwondingen zijn veel erger bij mooi zonnig weer, dan bij bewolkt of zelfs regenachtig weer. Het sap kan door kleding heen dringen. Het kan 24 uur duren, voordat je de eerste symptomen zich openbaren. Het duurt relatief lang voordat je weer genezen bent, het gebeurt vaak dat er grijsachtige pigmentvlekken op de huid achterblijven. Deze pigmentvlekken kunnen jaren zichtbaar blijven.
Voorkomen van wonden:
Toch contact geweest, wat nu?:
Mechanische bestrijding:
Raak de plant niet aan en waarschuw anderen door de plant te markeren / rond om af te zetten.